Sosyal Medya

ROMANYA VATANDAŞLIĞI | Vize Ofis
15796
post-template-default,single,single-post,postid-15796,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1
 

ROMANYA VATANDAŞLIĞI

Romanya Stefan Cel Mare Heykeli

ROMANYA VATANDAŞLIĞI

Romanya, 2007 yılında Avrupa genelinde 27 ülkeyi kapsayan Avrupa Birliği’ne katılmıştır. Bu sebeple, Romanya vatandaşlığı ve Romen pasaportu, bu ülkelerin her biri için pek çok avantaja sahiptir.Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Romanya’ya girebilmesi için vize alması gerekmektedir. Romanya oturum izni süreleri iki çeşittir. Bunlar kısa süreli ve uzun süreli oturum izinleridir.

Oturum izni için gereken belgeler;

Nüfus cüzdanı, pasaport, ve vize ücretinin yatırıldığına dair dekont gerekmektedir. Başvuru sırasında oturma iznin türüne göre başka evraklarda istenebilmektedir. Aile tamamlama başvurusu ise Romen vatandaşı ile evli olan kişinin yapabileceği bir başvurudur.Bu başvuru için aşağıdaki evraklar gerekmektedir.

  • Romen aile cüzdanı aslı,
  • 3 aylık sağlık sigortası belgesi
  • Romanya’da oturulan konutun kira kontratı ya da satın alma belgesi,
  • 2 adet fotoğraf

Oturum İzni Şekilleri

Romanya’da oturum izni süreleri kısa ve uzun süreli olmak üzere iki şekilde düzenlenmiştir.

Kısa süreli oturum izni Romanya’ya giriş yapıldığı andan itibaren, 6 aylık süre içerisinde, birkaç konaklama veya kesintisiz konaklama yapılmak kaydıyla 90 günü aşmayan vizelerdir.

Uzun süreli oturum vizesi için 90 gün oturma hakkı verilmektedir. Bu hakkın uzatılması için oturma iznini uzatmak isteyen kişinin oturma izninin dolmasına 30 gün kala Romanya Göçmen Bürosuna başvurması ve uzatma talebinde bulunması gerekmektedir. Süre geçtikten sonra başvuru yapmamış olan kişinin Romanya’dan ayrılması zorunludur.

Romanya Transit Vize Ülkeleri

Romanya transit vize alımı ile Türkiye Cumhuriyeti bordo pasaport sahipleri kara yolu ile veya hava yolu ile Schengen ülkelerinin tümüne seyahat etme hakkı bulmaktadır. Yeşil pasaport ve gri pasaport sahiplerinin ilgili transit vizesini almaya gereksinimi bulunmamaktadır.

Romanya Vatandaşlık şartları

Romanya Vatandaşlığı için ilk şart soy bağıdır. Aile bireylerinden birinin Romanya doğumlu olup olmadığı dikkate alınmaktadır. Bunun dışında evlilik şartı öne sürülmekte ve en az 3 yıl evli kalan kişilere vatandaşlık verilmektedir.

Romanya vatandaşı olmak isteyen kişiler öncelikle belirlenmiş olan çeşitli prosedürleri yerine getirmelidir. Öncelikle istenilen evraklar temin edilmeli ve ilgili yerlere teslim edilmelidir. 

Romanya vatandaşlığı belli süreler için verilmektedir. Verilecek oturum süresi konsolosluklar tarafından belirlenmekte ve başvuran kişinin özelliklerine göre kişiden kişiye değişmektedir. Romanya vatandaşlık başvurusu için gerekli en önemli ilk şey başvuru yapan kişinin çok uzun süredir Romanya’da yasal yollardan yaşıyor olması gerekmektedir.

Romanya evlilik ve oturum amacıyla vize veren ülkelerdendir. Romanya’da ailesi olan bir Türk eşin aile birleşiminden faydalanarak Romanya’ya gitmesi mümkündür. Romanya aile birleşimi vizesi uzun süreli vizelerdendir. Romanya doğumlu çocuğu olan kişiler de aile birleşimi vizesinde yararlanabilmektedir.

Romanya vatandaşı olma şartları arasında aile birleşimi de bulunmaktadır. Aile birleşimi yapmak için  aile birleşimi vize başvurusu bulunmaktadır. D/ VF vizesi olarak adlandırılan bu vize için Türkiye’deki Romanya konsolosluğuna başvuru yapmak gerekmektedir.

Romanya evlilik ve oturum izni alabilmek için gerekli evrakların başında vize başvuru formu, ve pasaport gelmektedir. Özellikle pasaportun son 10 yıl içerisinde alınmış olması ve en az 6 ay geçerliliği olması gerekmektedir. Pasaportun sayfaları arasında en az 2 adet boş sayfa bulunmalıdır. Pasaportun yırtık veya deforme olması halinde vize başvuruları direkt reddedilmektedir. Ayrıca Romen Göçmen Bürosu tarafından düzenlenmiş onay belgesi ve İngilizce olarak düzenlenmiş adli sicil kaydı gerekmektedir.

Aile birleşim vize başvurularında ise evlilik belgesi gerekmektedir. Gidiş-dönüş şeklinde alınmış uçak biletlerinin de başvuru evraklarına eklenmesi, aynı şekilde kara yolu ile giriş yapılacaksa yeşil sigorta, ehliyet ve araca ait ruhsat bilgilerinin de ibraz edilmesi gerekmektedir.

GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Diğer vize türlerinde hazırlanan evrakları hazırlamak aynı vakitte de konsolosluk doğrulusunda istenecek belgelerin hazırlanması gerekmektedir.

Romanya vatandaşlık işlemlerini başlatabilmek için başvuru yapacak kişinin uzun zamandır yasal yollardan Romanya’da ikamet ediyor olması gerekmektedir. Ülkelere göre kişilerden istenecek belgeler farklılık göstermektedir.

RANDEVU NASIL ALINIR?

Randevu alabilmek için vize merkezleri hizmet sunmaktadır. Romanya vatandaşlık işlemleri amacıyla kişiler vize merkezlerinin rehberlik hizmetinden faydalanabilmektedir.

Sektörde 15 yıllık tecrübemizle Vize Ofis olarak deneyimli ve güler yüzlü ekibimizle vize işlemlerinizde sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

No Comments

Post A Comment